Leiders, stop een paar boeken in je koffer

groots door groeienKen Blanchard is een van de management-goeroes. In 1982 schreef hij  The One minute manager, het best verkochte managementboek(je) ooit.  Als opmaatje naar de zomervakantie besteed ik deze blog aan een ander boekje van Blanchard Groots door te groeien.  Met als ondertitel, ‘Vier principes om een leven lang te leren’. Twee dingen verklaren de populariteit van Ken Blanchard. Hij schrijft compact. Dit boekje telt een goede 100 pagina´s en binnen 2 uur lees je het uit. En hij vertelt een verhaal. Het is geen taaie managementkost, maar het gaat over mensen van vlees en bloed. In dit geval een jonge medewerker, die graag wil leren leiding geven. Hij komt in aanraking met een oudere, ervaren en wijze leidinggevende, die het uitdagend vindt om anderen tot ontwikkeling te brengen. Dwars door dit verhaal weeft de auteur een viertal principes.

Het onderliggende concept is, dat een leider moet blijven leren. Dat past natuurlijk uitstekend bij mijn persoonlijk statuut Leren en leiden met liefde. In de ogen van Blanchard  kun je moeilijk een goede leider zijn als je niet blijft leren. Leiders moeten blijven leren, hun vermogen om te leren stelt hen in staat om te blijven leiden. Blanchard poneert zelfs de stelling: ‘Als ik ophoud met leren, houd ik op te leiden’. Organisaties die in ontwikkeling zijn, leven, dat geldt ook voor leiders. Ontwikkeling zorgt voor energie, vitaliteit, leven en uitdaging.

Hoe zorgen leiders ervoor dat ze blijven leren? Hiervoor reikt Blanchard vier principes aan. Voor het onthoudgemak beginnen die in de Nederlandse vertaling allemaal met een V: Vergaar kennis, Vorm anderen, Verbreed je horizon en Verkrijg wijsheid.

Vergaar kennis. Kennis vergaren betekent allereerst en allermeest kennis hebben van jezelf. Daarna kennis van de mensen aan wie je leiding geeft, kennis van de sector of bedrijfstak waarin je werkt, en kennis van leiderschap. Leiders moeten tijd nemen om kennis te vergaren en zich te ontwikkelen en ervoor zorgen dat ze niet ondergaan in de stress en sores van elke dag. Daarvoor is discipline nodig.

Vorm anderen. De beste manier om iets te leren is om het aan anderen uit te leggen. Als je mensen gaat vormen moet je goed nadenken over wat de kern is van wat je wilt overdragen, je moet het goed onder woorden weten te brengen, de goede voorbeelden aanreiken, verhalen vertellen. En daar leer je van.

Verbreed je horizon. Groeien is ademhalen. Het is de kern van je werk. Leiders werken altijd aan hun ontwikkeling. Sta niet stil, maar onderneem activiteiten binnen en buiten je werk waardoor je je horizon verbreedt. Daardoor word je creatiever, haal je meer voldoening uit wat je doet, heb je de ander ook meer te bieden.

Verkrijg wijsheid. Wijsheid gaat dieper dan kennis. Wijsheid is zoiets als onderscheidingsvermogen, inzicht, ervaring en beoordelingsvermogen om goede beslissingen te nemen en de goede dingen te doen. Daar heb je zelfkennis bij nodig, mensen om je heen die eerlijke feedback geven, anderen die je kunt raadplegen en tijd.

ken_blanchard_speaker_2013-2Het statement dat Blanchard met die boekje afgeeft is:  Het vermogen om je te ontwikkelen bepaalt je vermogen om te leiden.

En leiden is in het denken van Blanchard dienend leiderschap. ‘Grote leiders ondersteunen anderen, zijn op de ander gericht, denken meer aan de ander dan aan zichzelf.  Elke dag heb je de keus om te dienen of om je te laten bedienen’. Blanchard kiest voor het eerste.

Beste leiders, neem een paar boeken mee in de vakantiekoffer of in je e-reader. Boeken waar je wijzer van kunt worden. En neem in je vakantie ook een aantal momenten voor reflectie, om terug te kijken op de afgelopen periode, hoe jij het leiderschap invulde, waar je tevreden over bent en wat anders zou moeten.

Om een goede leider te zijn, moet je blijven leren.

Blanchard K. & M. Miller (2012). Groots door te Groeien, Vier principes om een leven lang te leren. Amsterdam/Antwerpen: Business Contact.