Bazen worden steeds meer coaches

de kamerAchmea organiseerde voor de derde keer ‘De Kamer’, een rondetafelgesprek waar bestuurders met elkaar in gesprek gaan over een thema. Nu over: nieuw leiderschap. Welk leiderschap hebben we in de toekomst nodig? Leiders die een betrouwbaar team rond zich weten op te bouwen, coachen van medewerkers hoge prioriteit geven en zichzelf laten beoordelen en kunnen luisteren.

De Kamer deed zelf ook onderzoek naar de vraag waar de leiders goed in moeten zijn: Betrouwbaarheid, analytisch vermogen, integriteit, doorzettingsvermogen, zelfreflectie en het hebben van een visie.

Ook onderzochten ze waar de goede leiders hun aandacht aan besteden: Medewerkers (29%), Core business (21%), De markt (11%), Aandeelhouders (8%) en Leveranciers (6%).

In de ronde tafel werd vooral genoemd dat een leider een betrouwbaar team om zich heen moet hebben. Hij moet zijn eigen sterktes kennen, maar vooral ook zijn zwaktes en ervoor zorgen dat deze zwaktes door mensen in het team worden gecompenseerd. Leiderschap is teamsport. Om te weten waar je wel of niet goed in bent, moet je als leider de feedback op je eigen functioneren goed organiseren en er vooral goed naar luisteren, zeker naar je familie, die dat haarscherp kan aangeven. Een goede leider moet ook zijn eigen vrije tijd kunnen managen, omdat hij weet dat dit nodig is om goed te blijven functioneren. Je hebt tijd voor reflectie nodig. Diepgaand kunnen luisteren is een sleutelvaardigheid. Een leider moet veel aandacht geven aan het coachen van zijn mensen en durven om een divers team samen te stellen. En zelf af en toe ook een goede coach opzoeken die hem durf confronteren met zijn zwaktes en hem leert om bij zichzelf te blijven en de eigen kracht te kennen en dat uit te bouwen.

Dit bericht is geplaatst in Coachen, Leiderschap, Professionele cultuur. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *